Незаконният стрийминг на съдържание ще ви струва много скъпо в Малайзия. Азиатската държава прие поправки в закона си за защита на авторските права, наказващи всички онези, които улесняват пиратското стриймване. Хората, които предлагат услуги и устройства за стрийминг, водещи до щети за носителите на авторски права, могат да очакват глоби до над 2000 долара, затвор до 20 години или и двете. „Новите разпоредби са насочени и срещу компаниите, които участват в пиратския стрийминг или толерират неговото присъствие. Освен ако това не става без тяхното знание и въпреки всички взети от тях мерки, те също ще се считат за виновни във въпросното престъпление.

Законите за авторските права по света вече често се отнасят за дигиталното пиратство, но някои от тях са насочени само към свалянето на съдържание или други, по-стари форми на пиратство. Това беше проблем в Малайзия, където законът за авторските права не можеше да се прилага срещу платформи за стрийминг на пиратско съдържание, преди върховният съд да се намеси.

Потенциалните наказания са сериозни и текстът на закона подсказва, че ще бъде трудно за някои компании да се измъкнат от лепкавите ситуации. Независимо от това мерките показват как е възможно да се действа срещу пиратския стрийминг и могат да се харесат на САЩ и други държави – първенци в борбата с онлайн пиратството, които не искат то да бъде толерирано в други региони.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022

 

Още от Play