През второто тримесечие на 2020 г. YouTube е премахнал повече клипове от когато и да било. Причината за това е, че видео гигантът разчита все повече на AI алгоритми, а не на хора модератори. Между април и юни от YouTube са свалени 11.4 милиони клипа, докато за същия период миналата година ситото не са преминали около 9 милиона видеа.

YouTube оправдава решението си да използва повече автоматични алгоритми с това, че в условията на коронавирус пандемия човешкият ресурс е максимално изтънен.

В същото време YouTube твърди, че свалянето на повече клипове не е цензура срещу желаещите да използват платформата, най-малко защото то води до повече оплаквания от тяхна страна. Броят на възраженията за свалени клипове е скочил от 166 000 през първото тримесечие на 325 000 през второто. Пак по същата логика e увеличен и броят на възстановените в YouTube клипове – над 160 000 през второто тримесечие срещу само 41 000 през първото.

Най-проблемни за ситото на YouTube остават клипове с насилие, екстремизъм и деца – броят на свалените клипове от тези области през второто тримесечие е скочил трикратно.

Снимка: Pixabay

Виж още: Google преминава към расово неутрален код

 

Тагове: