Netflix трябва да отговаря на различни регулации, свързани с каталога на услугата по света, като например в ЕС изискването е определен процент от съдържанието в Netflix да бъде местно. Ново изискване на властите в Русия обаче ще превърне Netflix в нещо, което компанията не е била никога: платформа за стрийминг на живо на поне 20 тв канала.

Руският медиен регулатор Роском надзор постави Netflix в списъка на т.нар. аудио-визуални услуги, които трябва да излъчват поне 20 държавни тв канала, включително и един религиозен на руската православна църква. Без изненада тези канали често се използват за правителствена пропаганда. Освен това Netflix ще трябва да забрани всякакво съдържание, определено от Кремъл като неприемливо – ограничение, което властите налагат най-вече към неудобни за тях медийни изяви. Изискването влиза в сила от март 2022 г.

Предстои да видим дали Netflix ще се съгласи с това решение, или ще се откаже от руския пазар, който обаче е достатъчно важен икономически за компанията. Ако премине към новия формат в Русия, ще бъде интересно да видим дали Netflix ще приложи този метод и за стрийминг на живо на тв канали в други страни и региони. Netflix вече експериментира с телевизия на живо във Франция, което може да бъде добра основа на бъдещи усилия в тази посока.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

Още от Play