Оказва се, че част от произхода на онлайн омразата към „Междузвездни войни: Последният джедай“ се дължи на изненадващ източник – руски ботове-тролове. Според американския учен Мортен Бей налице са доказателства за нарочно организирано политическо влияние, прикрито като фенски мнения. Вероятната цел на тези подмолни действия е разпалването и поддържането на конфликт между потребители, който допринася за тезата, че американското общество се разкъсва от несъгласие и дисфункционалност. Според учени убеждаването на гласоподавателите в този сценарий остава стратегическа цел на американската десница и Русия.

Ученият, който явно си вярва на тези несериозни и на свой ред провокативни и подривни изказвания, целящи да внесат не по-малко несъгласие, дори е написал научен труд с помпозното заглавие Weaponizing The Haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulationл

Интересно е, че никъде в изказването си той не допуска дори за миг, че е възможно хората просто да имат различни вкусове и да не изпадат в сляпо преклонение пред един развлекателен, но все пак повърхностен продукт, чиято единствена цел да напълни касите на холивудския гигант Disney.

По данните на Бей 21 процента от постовете в Twitter за филма са негативни, което нито е толкова много, нито се явява предвестник на велика политическа конспирация срещу американските свободи.

Тагове: