"Дюн" 2, дългоочакваното продължение на научнофантастичния хит "Дюн" от 2021 г., имаше премиера по кината на 1 март и събра 660 милиона долара в световен мащаб според Box Office Mojo. Излишно е да казваме, че епичният филм беше хит и в warez общността, като влезе в списъка на най-пиратстваните филми в последователни седмици след излизането си по кината.

Очаква се филмът да се появи в стрийминг услугите само след няколко седмици. Torrent Freak обаче съобщи, че висококачествено копие на филма с етикет WEB-DL, което означава, че е рип без загуби, вече е достъпно онлайн чрез пиратски канали. Този вид рипове обикновено произхождат от източници за стрийминг, макар че предвид факта, че заглавието все още не е официално достъпно, произходът на последното висококачествено изтичане засега е малко загадка.

Нелегалните копия на успешното продължение съдържат забележка "В памет на EVO" - препратка към скандалната португалска група за издаване, която през 2021 г. изтегли оригиналния "Дюн". EVO, съкращение от EVOLUTiON, беше известна най-вече с изтичането на т.нар. скрийнъри - ранни копия на филми, изпращани на различни професионалисти от индустрията преди официалното им пускане. По онова време EVO тиражира филмовата адаптация на романа на Франк Хърбърт от 1965 г. преди излизането му по кината в САЩ.

EVO обаче вече не съществува. Групата бе ликвидирана през есента на 2022 г. след продължително разследване, което включва няколко претърсвания на жилища в Португалия и премахване на сървъра на EVO в САЩ с помощта на ФБР.

През последните години няколко високопоставени платформи или източници прекратиха дейността си най-вече в резултат на официални разследвания. Някои от тях обаче решиха да се оттеглят сами. Заслужава да се спомене един от най-популярните торент уебсайтове за времето си, RARBG, който се отказа през май миналата година, като посочи различни причини, включително Covid, войната в Европа и инфлацията, която увеличава разходите за експлоатация на сървърите.

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck

Още от Play