Поколенията от 70-те и 80-те години на XX век живеят в много интересни времена. Те успяха да попадат в граничната зона – от една страна, си спомнят годините, когато телефонът беше звънливият уред с шайба, който си имаше специална ниска масичка, а, от друга – вече използват впечатляващи смартфони, за които не са си и мечтали като деца. Или може би са? Винаги ни е интересно да се върнем в миналото, за да видим бъдещето през очите хората. Какво бихте отговорили, ако в момента ви запитат как си представяте света след 20 години? Може би ще включите летящи автомобили... не, звучи твърде нереалистично – май този проект скоро (или никога) няма да види бял свят. Но ако смятате, че в бъдещето се крият проблеми с храната, енергията или пренаселването, няма да сте далеч от вижданията на хората от 1980 година, направени за 2000. Според тях за 20 години човечеството ще се е справило с някои смъртоносни болести, ще е увеличило продължителността на живота, а самите ние, хората, ще сме станали много по-умни.

На 29 юни 1980 г. във вестник Cedar Rapids Gazette излиза статия, носеща заглавието „Повечето хора очакват животът да е по-добър през 2000 година“. Докосваме се до ценния материал благодарение на Gizmodo. Самите предположения ясно разкриват и какви са били по-големите притеснения на хората.

 

Възрастните

Здравеопазването и пенсионното осигуряване със сигурност са теми, които постоянно вълнуват хората – включително и тези през 1980 г. Ето и едно по-интересните мнения:

„Ще има много повече хора през 2000 година“, коментира Бари Робинсън, говорител на Американската асоциация на хората в пенсия. „Нещо като правило е, че ако на 65 си в относително добро здраве, можеш спокойно да изкараш още около 15 години. През 2000 година ще има сериозна зависимост – момент, в който двама работещи от населението издържат един, който получава пенсия. Може би ще видим края на пенсионирането по начина, по който ни е познат. Може би ще работим само половината от годината. Годините за стаж ще са повече, но и ще почиваме повече. По този начин няма да получим всичко в края на живота си, а ще си разпределим свободното време.“

 

Град под купол

Какво по-футуристично от летящи автомобили, ракетни раници и градове под куполи? Въпреки че затварянето на цяло населено място в собствена, контролирана екосистема е нещо, което често откриваме в научната фантастика и в идеите на някои учени, хората от 80-те години на XX в. не смятат така. Според тях едно подобно съоръжение би изисквало твърде много енергия, което сериозно ще затрудни затоплянето му през зимата и изстудяването през лятото. 

 

 

„Спомняте ли си мечтата на бъдещето – градовете под купол? Днешните архитекти смятат, че това ще бъде много непрактично. „Напразна мечта", коментира Майкъл Грейвс, архитект. „Не можем да си позволим подобно съоръжение – не можем да си позволим климатичната система, нито имаме нужда от нея.“

 

Транспорт

Може би едно-две десетилетия ни делят от автономните автомобили, но нямаме търпение да видим как ще се развие тази технология. По същия начин са били и хората от 80-те години на миналия век. Те са имали сериозни притеснения за цената на петрола, а това най-вероятно е довело до предположението, че през 1995 г. електрическите автомобили ще са преобладаващи.

Правителствата ще намаляват доставките на гориво. Те ще увеличават цената на бензина, за да намалят зависимостта на хората от автомобилите. Денят, в който пълен резервоар ще струва 50 долара, не са далеч (разбира се, тук се говори за цена в САЩ. През 80-те години цената на галон е по-малко от долар). Нито една алтернатива – алкохол, течни горива от въглища, шистови горива или тези, добити от битуминозните пясъци – няма да е евтина. Тези причини ще доведат до нуждата от развитие на масовия градски транспорт. Това не означава, че ще бъде сложен край на автомобила, но производителите ще се фокусират върху по-ефективни превозни средства.

Според проучване, направено сред 200 индустриални фирми, правителствени организации и частни изследователи, ултразвуковият транспорт ще бъде масов, влаковете ще са автономни, а през 2010 г. целият градски транспорт ще бъде самоуправляващ се.



 

Куче за основно

През 1978 г. Барбара Форд пише книгата „Храната на бъдещето“, в която защитава тезата, че хората ще добиват нужните им протеини чрез алтернативни методи – похапвайки насекоми и водорасли. Статията през 1980 г. стигат дори по-далеч:

„Все повече ще добиваме от моретата. Това, което днес се приема като храна за добитък, ще изхранва нас – хората. Барбара Форд предрича, че човечеството ще вечеря високопротеинови зърнени култури, немлечно сирене и мляко, необичайни морски видове, листни растения, едноклетъчни растения (водорасли) и пълен асортимент от „странни“ източници на протеини – насекоми, влечуги, гризачи, дребен дивеч и дори кучета.“

 

Ще излекуваме рака

Да, продължителността на живот се е увеличила през последните 30 години, но за съжаление все още не сме намерили решение на някои от най-смъртоносните болести. Ето какво са си представяли хората от 80-те години на миналия век:

„Според експерти лекарството за рак ще бъде технически възможно през 1985 г., а продължителността на живот ще бъде завишена значително до 2005 година. Според проучване на The McGraw-Hill през следващите 20 години медицината ще може да открива дефекти още преди раждането на индивида, ще използва ултразвук, за да открива мозъчни тумори, фрактурите ще се лекуват много по-бързо, ще използва електронни импулси, за да контролира болката, ще е открила заместител на кръвта, ще може да изчиства злокачествени образувания чрез химиотерапия, ще може да контролира теглото и апетита, а не на последно място - да променя пола на детето, докато то е още в утробата.

В тази сфера ще са развити и електронни протези, изкуствени органи, ще е налична имунизация срещу радиация, контролиране на процеса на стареене и ще може да отглежда по изкуствен начин нови крайници.“

 

Децата ще са по-умни

Децата на бъдещето ще бъдат много по-развити – ще започват училище още на 3 години, а образованието ще трае през целия им живот.

„Началното училище ще започва по-рано – на тригодишна възраст, и ще приключи, когато децата са на 15. Те ще имат възможност за още 4 - 6 години училищна подготовка, която да използват в момента, в който преценят. Сериозно ще се набляга върху непрестанното обучение, а системата ще се измени – вече няма да се набляга на дипломите, сертификатите и други подобни елементи, а на по-обширна специализация – хората ще бъдат експерти в множество сфери.“


 

 

Експериментални религии

Според статията хората ще останат много религиозни, но духовното ще бъде налично в различни религии.

„През 2000 година ще сме осъзнали, че не сме просто икономически и физически същества, но и духовни. Хората ще пълнят църквите, тъй като ще искат да комуникират помежду си.“

 

Еманципация на жените

Въпреки че 1980 г. не е толкова назад в миналото, жените все още не са приемани толкова сериозно, колкото е било необходимо. Все още е било нормално, ако жена иска да си купи автомобил, да бъде помолена от продавача да се върне с одобрението на съпруга си – разбира се, това не е било толкова разпространено, но не е било и напълно заличено. Тук трябва да признаем, че обществото е преминало през сериозни промени през последните 30 години.

„Ролята на жената през 2000 година ще претърпи сериозна промяна. Повечето жени ще работят извън дома си и все повече от тях ще участват във вземането на важни решения. Доходите между мъжа и жената ще се изравнят, а ще се наблюдава и равенство в професиите – медицина, право и т.н.“

Как си представяте света през 2034? Смятате ли, че ще сме сложили край на много от смъртоносните болести? Ще се возим ли в автономни автомобили? Или очаквате по-малки промени спрямо днес?