Още преди премиерата на новия флагман на LG, Дуно Чо - изпълнителният директор на мобилната дивизия на LG, сподели пред Cnet, че “компанията е уникална и изпъква като алтернатива за потребителите”. От това изказване става ясно, че корейците са с ясното съзнание, че са алтернатива на по-големите си конкуренти, като за това говорят и очакванията, че ще продаде 8 млн. LG G4 устройства до края на годината. В свят, в който Apple и Samsung правят десетки милиони продажби, тези цифри не звучат впечатляващо, което в никакъв случай не пречи на G4 да е един от най-интересните смартфони това лято.

Видео

Различен, но за добро

На пръв поглед G4 няма съществени разлики със своя предшественик, в което напомня на HTC и Apple. Устройството на LG отново е голям, 5.5-инчов смартфон, бутоните му са на гърба, а шасито залага на пластмасата като основен материал. Новостите са в дребните детайли, като например почти незабележимата извивка на дисплея, която обаче го прави 20% по-защитен от счупване, според LG. Също толкова дребна промяна са и малко по-квадратните ръбове на шасито, но цялостното усещане е почти непроменено.

Една от гордостите на LG през 2015 е задният капак, който продължава да може да се сваля, с което дава достъп до сменяемата батерия и слот за microSD карта. Това е в рязък контраст с флагманите на най-големите играчи, които заложиха на капсулирани метални шасита, които изолират достъпа до вътрешността на телефона. Другата гордост са различните материали, от които може да е изработен капака. Стандартното решение е от евтина и по-скоро неприятна пластмаса, която обаче има добра алтернатива - кожено покритие на гърба, което оставя доста по-приятно усещане, макар и да не надминава конкурентите с метални шасита.

 

Хардуер без изненади

Отвъд кожения капак положението не е никак изненадващо, предвид факта че си говорим за топ модел от 2015 г. Чипсетът тук е шестядреният Snapdragon 808, който има 3GB RAM и макар да не е най-мощният на пазара, практическа разлика в работата с него и Snapdragon 810 няма как да забележите. Телефонът работи бързо, леко и без неочаквани забавяния, независимо в каква ситуация попаднете. Сменяемата батерия има капацитет 3000mAh и без проблем издържа до края дори на най-дългите дни, а ако сте по-пестеливи може да оцелее и два дни.

 

Най-голямата гордост

Истината е, че най-важното за LG G4 всъщност е камерата. Тя е с 16MP сензор и най-широката бленда в мобилния свят - f/1.8, която пропуска повече светлина до сензора. Оптичната стабилизация пък позволява снимането с малко по-бавна скорост, без кадъра да се размазва. Целта отново е до сензора да стигне повече светлина, така че да може снимките при лошо осветление да са по-добри. Тук се завръща и лазерният автофокус, който е подпомогнат и от сензор за “цветови спектър”, чиято цел е да определи по-добре какъв баланс на бялото е нужен.

С всички тези технологии събрани в нея, камерата успява да се нареди без проблем сред най-добрите на пазара. Единственият недостатък, който би могъл да се отбележи са малко по-ярките и наситени цветове, отколкото реално е нужно.

Другата съществена част от камерата са нейните възможности за снимане на видео. Реално клиповете могат да са с 2K резолюция и 30fps, което е добро постижение, но по-важни сякаш са 1080p видеата, чиято честота е 60fps. Подпомогнати от оптичната стабилизация, широката бленда и цялостния хардуер, FullHD клиповете изглеждат повече от прилично, дори когато са снимани от ръка.

 

 

 

Добър поглед

Един от най-важните хардуерни детайли за всеки телефон все пак остава дисплеят, който при LG G4 е безкомпромисен. Още неговият предшественик беше сред топ екраните на пазара, като реално G4 не внася кой знае колко промени. Най-видимата е леката извивка, която е далеч от екстремностите на LG G Flex, но все пак присъства. Дисплеят е с QHD резолюция или 2560x1440 пиксела, а диагоналът му е 5.5”. Промените по него LG описват с комбинация от маркетингови словосъчетания, които не са особено важни, предвид факта, че това е повече от добър екран, с висока яркост, наситени цветове и приятна картина.

 

Функционалност в повече

Още един по-скоро непроменен елемент в G4 е богаството на интерфейса, който опакова Android 5.1 Lollipop. LG всъщност твърди, че е премахнала някои функции, което обаче не прави интерфейсът по-малко претъпкан отколкото миналата година. Нещата, които са лесни за игнориране са ненужните предварително инсталирани приложения, част от които за щастие можете да махнете. Това обаче не се отнася за прекалено ярките цветове, объркващите менюта и ужасните звукови ефекти, които вероятно ще са първото изключено от всеки потребител нещо.

 

 

Преди да си помислите, че интерфейсът е нетърпим, уточнявам, че има и някои наистина добри решения, които компенсират грешките. Едно от тях са контролите, които се намират в лентата за известия. Те се използват лесно и добавят истинско удобство, като спестяват доста ровене в менютата за настройки. Друг голям плюс е софтуерът на камерата, който има един от най-добрите ръчни режими на работа, с които съм се сблъсквал в смартфон. В него имате достъп до много функции, както и възможност да снимате в RAW формат, с който да направите възможно най-добрите кадри.

 

Част от софтуера е и Smart Bulletin, който дава цял екран на приложения като QRemote, LG Health, календара и музикалния плейър. Това на практика трябва да е личният ви асистент, който да предложи нещо полезно във всяка ситуация. Подобно е положението и с познатия от LG G3 помощник, който показва известия за времето, предстоящи събития, приложения, които не сте използвали никога и изпуснати известия директно в специален уиджет на началния екран. Това са едни от успешните допълнения към Android, като има и някой по-неуспешни примери, както и неща, за които вероятно имате любимо приложение, което използвате отдавна.

 

Класически Android

Един от акцентите, с които Android привличаше потребители дълго време беше свободата, която дава, не само в софтуерно, но и в хардуерно отношение. През 2015 г. HTC One M9 и Samsung Galaxy S6 тръгнаха по пътя на iPhone, като затвориха достъпа до батерията си и ограничиха част от тази свобода. LG G4 е като своеобразен контрапункт на тези “ограничения”, който обаче може да се конкурира с тях в почти всяко едно отношение, въпреки че “другите корейци” нямат особени претенции. Точно и това е най-приятното в G4 - истински флагман, без претенции, с богати възможности, който ще зарадва феновете на мощните Android смартфони.

 

Вижте още ревюта на продукти.