Понякога дизайнерите трудно могат да бъдат разбрани. Трудно ни е да схванем на пръв поглед идеята и на тази млада арт дама от Китай на име Бейли Лю и нейната художествена инсталация. Най-шокиращото в нея са 1500-те остри ножици, висящи от тавана на изложбената зала. Изумително е също спокойствието на авторката на идеята, която най-необезпокоявано седи под тези лъскави остриета и пошива невъзмутимо бели парчета плат. Те също са част от творението и всеки посетител, ако му стиска да застане на нейното място, има възможност да пошие свое парченце. След това всяко късче плат се свързва с останалите, образувайки странен бял "килим", който е разпрострян около "работното място" на Бейли. И все пак ножиците остават най-странният елемент в помещението.

"Израснала съм в Китай, където такива традиционни ножици има във всяко семейство. Учили са ни, когато предаваме този инструмент на някого, да не го насочваме към него с острия край, за да не го нараним. Освен това китайската традиция забранява да показвате някого с острия край на ножиците, тъй като това ще донесе нещастие на този човек", пояснява Бейли Лю защо ножиците са предизвикали нейния интерес.

Явно дамата е избрала свой собствен начин, за да се изправи смело срещу вярванията, свързани с този толкова разпространен инструмент за рязане.

 

Тагове: