Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
11.януари.2017

Австралийски мед може да замени антибиотиците

Автор: Александър Тошев, Прочетено: 1596 пъти

В Австралия продължава подборът на антибактериални средства, които биха могли да заменят остарелите антибиотици. Този път учените са се прицелили в австралийски мед, който е сходен със свойствата на меда от Нова Зеландия, цената и търсенето на който са много високи.
Новозеландският мед manuka се получава от растението Leptospermum scoparium и засега не се използва непосредствено като антибиотик за вътрешно ползване, но има широко приложение като подръчно антибактериално средство. Пчелите могат да произведат около 1700 тона от този мед, а още около 10 000 тона се продават във вид на популярни разновидности.

Изследователи начело с Лиз Гари са направили проучване в Технологичния университет в Сидни, което е показало, че австралийският мед може да замени manuka.
Резултатите поставят австралийския мед manuka в международното полезрение в този момент, когато устойчивостта към антибиотиците е призната в качеството на световна криза“, казва един от учените – Нурал Сокетин. „Всички видове мед имат различни вкусови и лечебни свойства в зависимост от цветовете, които пчелите посещават, докато търсят нектар. Това, което прави меда manuka уникален, е неговото високо ниво на стабилна антибактериална активност, която се появява в резултат на естествените съединения. Веществото ни е познато – то се използва против златистия стафилокок и други супербактерии, устойчиви към познатите антибиотици."
Съединението и в двата вида мед се нарича метилгликозал, като веществото се получава единствено от нектара на растенията Leptospermum. Скорошните изследвания показаха, че медът убива бактериите вътре в организма и върху кожата, при това без бактериите да стават устойчиви на меда.
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност