Valve пусна куп интересна информация в своя преглед Steam Year in Review 2021, включително статистика за използването на контролера като средство за управление в игрите. Според Valve в момента има 48 милиона контролери, „регистрирани от потребителите на Steam“, и те се използват в над 10% от всички игрови сесии.

Още през февруари актуализацията на Steamworks добави нова страница със статистически данни за използването на контролера, където разработчиците могат да видят подробна разбивка на това, колко често играчите използват контролери в своите гейм сесии и какви видове контролери използват. Данните включват геймпадове, стикове за авиосимулатори, волани и педали за рейсъри и дори подложки за танци. По принцип всичко, което се включва във вашия компютър и може да се използва за игра, но не е мишка и клавиатура, се счита за контролер.

Не беше изненадващо да се види, че през 2021 г. над 70% от бойните и спортните игри се играят с контролер (или аркаден стик), докато този брой пада под 1% за RTS игри. Само 7-8% от играчите използват контролер за шутъри от първо лице. Екшън/приключенски игри от 3-то лице като Elden Ring отчитат почти 50/50 разделение между използването на контролера и клавиатурата и мишката, което е изненадващо, тъй като жанрът често поставя контролерите на първо място. Освен това обаче поддръжката на мишката и клавиатурата на Elden Ring не е най-добрата.

Изглежда, че много компютърни геймъри предпочитат да се придържат към управление с клавиатура и мишка дори в игри, които дават приоритет на контролерите.

Valve предложи примери за това, как използването на тези данни може да помогне на разработчиците да подобрят поддръжката на контролера за техните игри. Да предположим, че забелязвате, че използването на контролера за PlayStation конзола пада под средното в света (24%); може да искате да проверите дали правилните подкани за бутон PS се показват в играта вместо интерфейс на Xbox контролер.

Годишният преглед на Steam също отбелязва, че играчите са регистрирали над 21% повече време за игра през 2021 г., отколкото през 2020 г. Активните потребители дневно са около 69 милиона с едновременен брой от 27.4 милиона. Steam също така достави над 32.9 екзабайта данни, което е много игри, изтеглени през 2021 г.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеРС, PS и Xbox геймъри най-сетне ще мерят сили заедно на FIFA 23