Конзолите от настоящото поколение на Microsoft са Xbox Series X и Xbox Series S. Макар че по-малката и по-евтина Xbox Series S няма дисково устройство, по-голямата и по-мощна Xbox Series X има и то работи с игри, а също и с видеодискове с разделителна способност до Ultra 4K.

Ако обаче новият слух е точен, Microsoft може да работи по нова версия на Xbox Series X, която няма да има дисково устройство. Слухът беше споменат в последния подкаст на XboxEra.

Съответният откъс, започващ от 2:05:27, е с ководещ Ник Бейкър, който твърди, че е чул от "няколко източника", че Microsoft "разглежда вариант за само цифрова серия X, така че няма дисково устройство". Той не предлага повече подробности, включително кога ще бъде пуснат на пазара Xbox Series X без дисково устройство, за който се говори. Ако това е вярно, повече от вероятно е дизайнът на тази нова версия да бъде по-малък от този на сегашната Xbox Series X.

Освен това Бейкър твърди, че екипът на Xbox на Microsoft има планове за "друг хардуер през 2025 г.". Бейкър не пожела да навлезе в подробности за това какъв може да бъде този хардуер.

Това не е първият път, когато чуваме съобщения за това, че Microsoft работи по други устройства, подобни на конзолите Xbox, освен продуктите от настоящото поколение Series X и S. През 2021 г. компанията потвърди, че работи по стрийминг стик за Xbox TV с кодово име Keystone, който ще позволи на собствениците да играят игри за Xbox и PC чрез облака.

През май 2022 г. Microsoft разкри, че е решила "да се откаже от настоящата версия на устройството Keystone". Дори и след това съобщение прототип на устройството Keystone се вижда на заден план на изображения от ръководителя на Xbox Фил Спенсър още през октомври 2022 г. Възможно е такъв продукт да е едно от онези устройства с "друг хардуер", за които Бейкър спомена, че са в процес на работа.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI усилията на Microsoft се отплащат