Компанията зад виртуалния гейм свят Roblox излезе на борсата тази седмица и вече се оценява на невероятните 38 милиарда долара. Roblox, която е налична безплатна за РС, Xbox и мобилни устройства, направа своя дебют на стоковата борса в Ню Йорк в сряда и цената на нейните акции бързo скочи. В края на първия ден те се търгуваха за 69.50 долара, давайки на Roblox пазарна оценка от 38.26 милиарда долара. 

За сравнение в момента пазарната капитализация на ЕА е 37 милиарда долара, на Take-Two е 19 милиарда долара, а на Ubisoft – 8 милиарда долара.

Roblox позволява на играчите да създават мултиплейър-ориентирани игри в платформата и да печелят от тях. Някои Roblox разработчици правят хиляди долари, като платформата има над 200 милиона месечни активни потребители, 56 процента от които са под 13-годишна възраст.

Миналата година от микротранзакции Roblox изкара 923 милиона долара благодарение на карантината в резултат на пандемията.

Тази година се очаква растежът на Roblox да се забави, тъй като децата се връщат на училище, но приходите пак трябва да растат с 56.60 процента до 1.4 милиарда долара.    

Снимка: Microsoft

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера

 

Тагове: