Възможно е PlayStation 6 и следващият Xbox да не получат двойно повече оперативна памет от системите от сегашното поколение, тъй като тя може да се окаже безполезна поради някои причини.

Ричард Ледбетър от Digital Foundry наскоро коментира количеството RAM, което се очаква да имат конзолите от следващо поколение. Той не смята, че тя ще бъде удвоена спрямо 16 GB на PlayStation 5 и Xbox Series X, тъй като разходите за памет не намаляват значително и добавянето на прекомерно количество памет би било икономически изгодно. Решенията за съхранение на данни и софтуерните решения вече отбелязаха поколенчески скок в настоящото поколение конзоли и вероятно ще продължат да вършат тежката работа и в следващото.

Това обаче не означава, че PlayStation 6 и новият Xbox няма да имат повече RAM от своите предшественици, а Xbox Next вероятно ще има повече от конзолата на Sony, ако Microsoft направи своята конзола по-скоро компютър. Все пак производителите на конзоли вероятно ще възприемат по-цялостен подход към дизайна на конзолите, както се вижда от PlayStation 5 Pro, която няма да разполага с двойно по-висока производителност на графичния процесор от базовия модел, но ще компенсира това със софтуерни решения като PlayStation Spectral Super Resolution upscaler.

Говорейки за това колко RAM може да е необходима на PlayStation 6 и Xbox Next, журналистът Алекс Баталия направи някои интересни коментари, като подчерта, че има ограничение в производството, което ограничава колко VRAM е необходима в действителност. Запълването на 16 GB RAM на конзолите от сегашното поколение изисква огромно количество работа, а запълването на повече от това би наложило разработчиците например да се насочат към статични решения, които да включват уникални специални ефекти, които да се появяват само веднъж по време на игра. Достигаме до момент на застой, който може да продължи десетилетие, когато разработчиците ще трябва да разберат колко VRAM след определен момент ще е необходима, а разработката също ще се промени съществено, тъй като по-процедурните решения ще ограничат колко VRAM е действително необходима.

В момента се знае много малко за PlayStation 6 и новия Xbox. Вероятно ще научим по-рано за последния, тъй като според слуховете той ще бъде пуснат на пазара през 2026 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване