Знаем, че PlayStation 5 ще получи опция за променлива честота на опресняване (VRR) от март 2022 г., но по това време Sony не поясниха повече за плановете си за пускане. Ново съобщение разкрива както времевата рамка за пускането, така и списък с игри, с които ще работи опцията от самото начало.

Значимостта на VRR за игрите е по същество да подобрява производителността им спрямо това, което е на екрана. Системата, поддържаща VRR, може да намали времето между натискането на бутон и осъществяването на действието на екрана, за да осигури това, което изглежда като по-отзивчив контрол. Системата, съвместима с VRR, също така работи за намаляване на графичните артефакти, които възникват, когато сигналът на източника и дисплеят се разминават. В идеалния случай VRR трябва да прекрати проблемите с честотата на кадрите и разкъсването на екрана напълно.

Ако вашият PS5 е свързан към HDMI 2.1 VRR-съвместим телевизор или монитор, той трябва автоматично да включи опцията за поддържани игри, след като актуализацията е готова за пускане. В противен случай можете да включите VRR ръчно. Трябва да можете да намерите опцията във вашите системни настройки. Актуализацията на VRR за PS5 започва тази седмица и скоро трябва да бъде достъпна за всички по света. Sony смята, че трябва да приключи пускането "през ​​следващите няколко дни", което вероятно означава до петък, 29 април 2022 г.

След като актуализацията на VRR бъде инсталирана и функцията е включена (автоматично или ръчно), около 14 различни игри ще добавят поддръжка чрез пач. Sony заяви, че поддръжката ще дойде и за повече игри, но не даде подробности извън следния списък. Тези, които гигантът е потвърдил досега, са Astro's Playroom, Call of Duty: Vanguard, Call of Duty: Black Ops Cold War, Destiny 2, Devil May Cry 5 Special Edition, DIRT 5, Godfall, Marvel's Spider-Man Remastered, Marvel's Spider-Man Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart, Resident Evil Village, Tiny Tina's Wonderlands, Tom Clancy's Rainbow Six Siege и Tribes of Midgard.

Sony също така отбелязва, че докато тези игри официално поддържат VRR, все още можете да го прилагате към всички игри - така че можете да опитате да активирате VRR за всяка PS5 игра на вашето устройство. Единственото предупреждение е, че използването на VRR с игри, които официално не поддържат функцията, може да доведе до непредвидени визуални ефекти или смущения, които могат да варират в зависимост от играта, която играете, или телевизора, който използвате. Sony също така заяви, че по-рано пуснатите игри, които в момента не поддържат VRR, имат опцията да добавят поддръжка (от техните разработчици) чрез пач.

Снимка: Sony

Виж още: Обновената PlayStation Plus ще заработи от 22 юни в Европа