300,000 компютърно контролирани огледала, всяко 2 метра високо и 3 метра широко, фокусират слънчева светлина към 140 метровата кула в центъра! Това е най-голямата слънчева електроцентрала в света, която се намира в пустинята Мохаве, Калифорния, САЩ и след дълги години изграждане, тестване и развитие днес започна работа. Собственици на съоръжението са NRG Energy, Bright Source Energy и Google.


Ето и официалното съобщение към медиите:

"Ivanpah Solar Electric Generating System към момента е в експлоатация и ще доставя електричество от слънчева енергия на клиенти в Калифорния. При пълния капацитет на триото от 140 метрови кули, ще се произвежда общо 392 мегавата (MW) от слънчевата енергия, достатъчно електричество, за да се обезпечат 140 000 жилища в Калифорния. С тази "чиста" енергия ще се избегнат 400 000 метрични тона въглероден диоксид годишно, равно на премахването на 72 000 превозни средства от пътя."


Слънчевата електроцентрала се разпростира на зашеметяващите 12 km2 в близост до границата на Калифорния и Невада. Погледната от птичи поглед тя изглежда невероятно красива и почти сюрреалистично. Вижте невероятните снимки в нашата галерия!

 

Google наема известната сграда на NASA, "Hangar One"!