Вратата се отвори с рязко движение. В плевнята беше тъмно, но призрачната бяла светлина на луната, която тази вечер не изпитваше проблем да пробие мъглата, освети малкото и запустяло помещение. На прага се появиха Аш и Ани. Последваха около 30 секунди накъсани кадри, изпълнени с метални части, странни, дори леко хумористични звуци и гаечни ключове. Накрая Аш постави моторната резачка на мястото на ръката си, с едно движение отряза наполовина дулото на пушката си и с един от най-щурите погледи, на които е способен, изрече “Отлично!” (Groovy). Въоръжен по този начин, героят беше готов да продължи неравната битка със силите на злото…

Това е една от сцените, която продължавах да помня дълги години след като гледах “Злите мъртви 2” (The Evil Dead 2) на режисьора Сам Рейми и Брус Кембъл в главната роля. Това е и една от най-култувите сцени в света на филмите на ужаси (horror, хорър). Истината е, че в по-малко от минута тя обобщава защо поредицата на Сам Рейми, Роб Тапърт и Кембъл е толкова устойчива и обичана във времето - това е изстрадан, обичан проект - мечта, която оставя своята ясна следа в един популярен и често закостенял жанр (на хорър филмите), но и дава тласък на хората, които не ѝ позволява да изчезне в забвение. Това е поредицата “Злите мъртви”, а за това, точно колко ценна е в света на киното, свидетелства и животът ѝ - първият филм излиза през далечната 1981 година, последван е от две продължения, последното от които от 1992 година, а през 2015 историята продължи в изключително успешен сериал на Starz, който у нас можете да гледате по HBО и HBO Go.

Избързвам, тъй като някои от вас може би не са запознати с приключенията на Аш и битката със злото, която е обречен да води. Пригответе се за щуро приключение, в което ще се включи и звездата на поредицата - магнетичният Брус Кембъл, в ексклузивно интервю, предоставено ни от HBO България. Но преди това - как започна всичко...

Тримата глупци

Именно така Кембъл описва зараждането на проекта, в който вдъхват живот той, режисьорът Рейми и продуцентът Тапърт. Тогава те не носят тези сериозни титли, а са просто трима приятели, които искат да създадат филм. Първо снимат кратки проекти със Super 8 камера (популярна сред хората, които правят първите си стъпки във видеото през онези години), но след това назрява идеята за нещо по-мащабно. Рейми има семпла, но щура идея - младежи, които случайно пробуждат зли духове от свещено гробище. Екипът се обединява около името “Книгата на мъртвите” и започва да работи усилено по създаването му.

Започват с късометражен филм, с който да покажат атмосферата и идеята, която имат. Така се ражда “Сред дърветата”. Бюджетът му е 1600 долара, снимат го три дни и в него участват техни приятели. Специалните ефекти включват тиксо, костюми за Хелоуин, консерви с череши и всякакви подобни домакински и ежедневни предмети, на които успяват да намерят приложение.

“Сред дърветата” е готов и започва приключението по набиране на средства - целта им са 150 000 долара. Проблемът е, че са неизвестни имена и никое студио не иска да им се довери за подобен проект. Кембъл и компания започват да пускат “Сред дърветата” в някои малки кина, събират средства от различни места, за да достигнат бюджет от 85 000 долара - крайно недостатъчен за подобен филм дори в края на 80-те години. Интересното е, че може би именно този по-малък бюджет е това, което прави “Злите мъртви” толкова ценен и филм, превърнал се в култ. Екипът използва всевъзможни похвати, влага огромни усилия и - въпреки че звучи тривиално - много, много любов, за да създаде мечтаната история.

Не толкова приятната страна е, че по-малкото пари означават и известни рискове. Използва се истинско оръжие с истински патрони, камерата минава през истински стъкла, почти всеки от екипа получава леки травми, докато снимат в истинска изоставена къща (без сцените в мазето, които са направени в гаража на Рейми и къщата на родителите на Тапърт).

Екипът работи при ниски температури. Сцените на “злия дух” от първо лице, който прекосява през къщата или се промъква през гората, са заснети на ръка от Рейми и Кембъл. Двамата хващат камерата на специална основа и просто тичат с нея, а първата сцена в блатото е Рейми на надуваема лодка, бутана от Кембъл.

Парите свършват бързо и част от екипа напуска проекта. Кембъл, Рейми и Тапърт влизат в различни роли, за да заместят липсващите и да довършат филма. Тримата търсят пари по всевъзможни начини - теглят кредити, взимат назаем, Кембъл ипотекира семейната си къща. Бюджетът достига 400 000 долара, но “Злите мъртви” намира и разпространител. В крайна сметка печели над 2 млн. долара, интереса и любовта на публиката.

Филмът има относително семпла история, но изобретателността и отдадеността на екипа е това, което печели. “Злите мъртви” е като вдъхновение и пример за всеки, който има мечта да се занимава с кино, и това си личи. Режисьори като Едгар Райт (“Шон от мъртвите”, “Зад волана”) и Питър Джаксън (“Властелинът на пръстените”) посочват именно “Злите мъртви” като своето най-голямо вдъхновение.

Продълженията

Първият филм излиза по кината през 1981 година, а шест години по-късно идва и продължението. С него отново тримата замесени показват силата си, като надграждат над жанра “ужас” с пародийни елементи, но без това да отнема от чувството и качеството, напротив - добавя още характер, още индивидуалност. През 1991 година излиза и третата част “Армията на мрака”, която отприщва изцяло потенциала на поредицата, но този път на фона на Средновековието.

Така стигаме и до 2015 година, когато излиза сериалът “Аш срещу злите мъртви”. В него получаваме това, което можем да очакваме от поредицата с добре балансиран хумор.
Появата на сериала беше отлична новина за феновете, тъй като първите три филма някак не стигнаха до напълно разрешение на историята. И това си личи още от първите епизоди на “Аш срещу злите мъртви”.

Героят на Кембъл живее именно в тази безтегловност и носещ огромна тежест - обектът, виновен за всички проклятия от предишните филми - книгата Некрономикон. Опитите да бъде унищожен са неуспешни, а Аш е прокуден от родния си град. Всички обвиняват него за случилото се и той трябва да живее като единак със спомените за злокобните приключения. Така почти 40 години след първоначалната идея Аш се завръща, но отново в по-различен тип история и жанр. Защото точно като него поредицата “Злите мъртви” винаги е била по-остроумна, отколкото е изглеждала - това не са просто кървави филми, а филми за хората.

“Слава на краля, бейби”

Разбира се, в центъра на сериала е обичаният герой, който съвсем случайно отново отприщва злото, но е и единственият, който може да го спре. Нещата не са толкова прости, колкото може би изглеждат, и в това се убедихме от първите два сезона (всеки по 10 епизода с продължителност по 30 минути, които можете да откриете в HBO GO), a на 26 февруари е премиерата и на третия. Именно основно за него говори и Брус Кембъл. Ако не сте гледали първите два, няма да влизам в прекалено много детайли, но трябва да знаете, че има отлични моменти в битката със злото. Този път Аш има сериозна помощ в лицето на Пабло (Рей Сантяго) и Кели (Дана Делоренцо).

Във втория сезон героят се завръща в родния си град Елк Гроув, за да се изправи с демоните (вътрешни и външни). Това довежда и до неочаквано партньорство с доскорошен враг (Руби в ролята Луси Лоулес), необходимо за избавлението на града, оформил се като център на злото. Освен Кембъл в сериала основна роля имат Сам Рейми, брат му Иван и Роб Тапърт - старата банда е отново заедно.

Реакциите

Винаги е трудно да върнеш франчайз след повече от 20 години, защото не само трябва да представиш нещо ново, но и да задоволиш ядрото от фенове - онези, които са израснали с дадена поредица. Именно този сблъсък се видя и при “Последните джедаи”, но при “Злите мъртви” ситуацията сякаш е много по-различна. “Засега нещата вървят отлично от гледна точка на феновете”, коментира Кембъл този деликатен въпрос. “Мисля, че в Rotten Tomatoes имаме рейтинг 98% - ние и “Къща от карти” (House of cards). Това е чудесно, а се вдига сериозен шум и около премиерата на DVD, което също е страхотно. Дотук се справяме отлично, но трудната част е да накараш всички в Америка да гледат сериала”, добавя той. Причината е, че днес зрителят има огромен асортимент от сериали, към които да се насочи, и много остават неизгледани. “Смятам, че сме на опашката в много списъци. Може би на второ или трето място, но трябва да бъдем първи”, добавя Кембъл и допълва колко важно е за феновете, че “Аш срещу злите мъртви” има рейтинг за над 15-годишни, тъй като може не само да запази гротеските сцени от първите филми, но и да ги надгради. А това също е важно за феновете.

Новият сезон

В края на втори сезон добрите спечелиха, но няма нищо постоянно. “Във втори сезон Аш се завърна у дома и се запознахме с баща му, сестра му, старата му приятелка и най-добрия му приятел Чет. За мен беше много вълнуващо, че видяхме и стаята, в която е израснал… но в собствения си град Аш е отшелник и за хората е известен с псевдонима Ashy Slashy (slash - режа, кълцам). Той е градска легенда - човекът, който е убил приятелите си в горската къща и след това е полудял.” Това е началото на сезона, а в края му Аш вече е герой.

Кембъл е готов да сподели и как точно ще се развие това в следващата порция от десет епизода. “В началото на трети сезон Аш участва в тъпи реклами. Грижи се за магазина на баща си, живее в града. Той е нещо като местния герой и иска да изкара нещо от това с гадните реклами на магазина, който вече носи прякора му Ashy Slashy. Животът е хубав. Не знаем къде е Кели, но като цяло екипът е добра ситуация”, разказва Кембъл, но накрая добавя съвсем в негов стил - “и в един момент съвсем естествено целият ад се отприщва”.
От интервюто с Брус Кембъл научаваме и още нещо интересно - Аш има дъщеря (Бранди Бар в ролята Ариел Карвър-О'нийл) - “голямата бомба на този сезон”, както я описва актьорът, който е доволен от това развитие. Причината е, че “сега ще видите и бащинската страна на този идиот, а това е добре за развитието на героя”.

Дъщеря?

Да! И то по много типичен за героя начин. Кембъл обяснява, че все пак Аш е бил женен… за около час под влиянието на алкохол. Резултатът от това е дъщерята, която героят ни не познава, но за която трябва да се грижи, защото, както казахме и по-горе, ситуацията бързо се обърква.

“Аш винаги е бил егоист в разбирането, че светът е изцяло срещу него. И това не е далеч от истината, но го научава да оцелява, да се справя с нещата. Той е и самотник. Новината, че има дъщеря, е шокираща за него”, допълва Кембъл. В епизодите ще видим и как точно се развиват взаимоотношенията им - от отричане, през странности и до може би добър край. Кембъл разказва за това с неподправения си хумор, започвайки от Карвър, която визуално му напомняла малко на него, което е чудесно, но и поставяйки взаимоотношенията баща - дъщеря в странностите на света на “Злите мъртви” - “Заедно гледат филми и това е напълно нормално. Но от друга страна е това, което прави Аш. Тя става свидетел на съвсем героична ситуация, в която Аш разфасова демон с резачката си”. Да, Аш със сигурност трябва да порасне.

Ефекти и българско участие

“Не вярвам, че можем да направим по-кървав сезон, отколкото бяха първи и втори. Те бяха наистина кървави! Мятахме кофи и кофи с изкуствена кръв, но смятам, че когато се наситиш на това, вече го използваш точно толкова, колкото ти трябва. Има моменти, в които летят крайници, но сериалът не е само за това”, обяснява Кембъл. В думите му има огромна логика, тъй като очевидно фокусът в следващите 10 сезона ще падне повече върху семейството, отколкото върху кървавите сцени.


В сериала има и българско участие - каскадьорът Райчо Василев, който е дубльор на Кембъл. “Райчо е един от най-великите каскадьори. С него снимат най-лудите бойни сцени, а след това просто ме поставят там, където трябва да се виждам. Нещата, които тези каскадьори правят, са щури, а Райчо е толкова забавен - преиграва толкова много и е може би един от най-лошите актьори, но това много ми харесва. Той е може би най-усърдно работещият в тази индустрия. Страхотен е”, допълва Кембъл.

За финал

Семейството е в центъра на сезона и според Кембъл ще видим Аш в по-различна ситуация. Това обаче е само част от историята, тъй като героят ще се изправи срещу титанично древно зло - Кондар. “Той е като Годзила”, възкликва Кембъл и допълва, че краят на сезона ще е епичен - може би Аш в танк срещу тази Годзила?

Последният въпрос към Кембъл е какво отличава “Аш срещу злите мъртви” от всички останали сериали на малкия екран. “Трябва да го видите, защото няма нищо подобно по телевизията. Това е сериал за супергерой, в който обаче няма супергерой, но в толкова невероятен свят, за който вярвам, че ще заплени вниманието на зрителя”. Мисля, че е напълно прав… Новият сезон тръгва по HBO от 26 февруари.

Снимки:  ©2018 Starz Entertainment, LLC. All Rights Reserved