Това не е временно класиране на Америкаската филмова академия, а временното класиране, базирано на вашите гласове в нашата игра „Познай 3 Оскара и спечели телевизор от Emag”.


Автор: Еми Кирилова

На фона на вече раздадените други награди и на броя номинации за Оскари, не е изненада, че La La Land води в най-престижните категории за най-добър филм, най-добра режисура, главна мъжка и главна женска роля. Изненада е огромната разлика, с която води. Повече от половината гласували залагат именно на него. Големият въпрос е дали Академията ще се поддаде на реверансите, които този филм прави към Холивуд, или ще ни изненада и зарадва с по-оригинален избор.

Факт е, че La La Land е красив филм, привидно лежерен, лек и приятен за гледане, който отразява дилемите на съвременния човек. За мен той е филм за изборите, които правим, и най-вече за това как живеем с тях. Отчайващо много хора отчайващо дълго време се питат „какво би станало, ако ...“ вместо да приемат собствените си решения и да продължат напред със спомени, но без съжаление. За съжаление обаче, също толкова много хора биха видели във филма послание за оправдаване на избора на личната мечта, амбиция или кариера пред любовта, което повдигна почти ожесточени полемики и притеснения, че огромного признание, което този филм вече има от Академията, в лицето на рекордните си 14 номинации, легализира избора на „неправилните“ ценности пред „правилните“.

Същевременно филми, повдигащи „истински“ проблеми, като Moonlight, Lion, Manchester by the Sea, едва преминават границата на бутиковото, сякаш не искаме да погледнем в лицето нещо наистина тежко – като нагнетения път на самоопределянето, загубата на корените, семейството и културата на изгубените деца, и плашещото състояние на ступор от мъка, от която не можем да излезем. Искрено ви препоръчваме да изгледате тези филми, всеки от тях едновременно ще разбие и погали сърцето ви. С много малко залози за Оскар остана и Hacksaw Ridge, един филм по истински случай за войник-пацифист, който отказва да се докосне до оръжие, и който може да се окаже странно актуален в напрегната обстановка в света в момента.

Това са филми, които е нормално да не искаме и все пак да трябва да си причиним и това го казвам, без изобщо да се опитвам да измеря сериозността на драмата и проблемите в тях спрямо тези в мюзикъла на годината. За всеки човек неговата драма е най-голяма и е факт, че мнозинството по-лесно ще се припознае в героите на La La Land, дори ще мечтае да бъде като тях, и ще се моли съдбата на героите на останалите номинирани за Най-добър филм някак да го подмине. Но също така е факт, че всеки от тези филми докосва болезнени струни, които по един или друг начин вече са наранени у всеки от нас и които до последно браним да не бъдат докосвани. Всъщност единственият номиниран филм, който изпъква във вашите гласове освен La La Land, е Arrival, който също е безкрайно човешки, но като представител на sci-fi жанра ни дава дистанцията, която ни е нужна, за да гледаме, без прекалено болезнено да съпреживяваме.

Благодарим на Emag, за партньорството, в което тази година проследихме заедно с вас очакването на Оскарите, гледахме филми, коментирахме и израствахме заедно с тях.
Благодарим на Илия, който направи чудесни ревюта на La La Land, Lion, Manchester by the sea и Moonlight.
И на Джиджи за прекрасното ревю на номинираните анимации и страхотното интервю с Ран Манолов, участвал в създаването на визуалните ефекти на "Доктор Стрейндж" и работещ в ILM - студиото с три номинации във VFX категорията тази година.

Очакваме ви на game.hicomm.bg до неделя вечер, малко преди старта на официалната церемония по обявяване на наградите на Академията, за да дадете и вашите предположения за победителите, ако още не сте го направили, и да се регистрирате в томболата за нов телевизор. И след неделя на обновения ни сайт, където ще продължаваме да следим и коментираме с вас филмовата индустрия.