В края на 2022 определено не можем да се оплачем от липса на съдържание - голяма част от очакваните заглавия видяха своята премиера и поне още толкова ни очакват през следващата година. Но както е известно - без мечти не може и голяма част от феновете продължават да бленуват по някои гейминг заглавия, които да преживеят отново под формата на филм. И така, нека проверим кои са вечните любимци, които все още не са получили своята екранна адаптация: 

Mass Effect

Както знаем, Mass Effect е вечната болка на геймърите. Историята е необятна, изключително интригуваща и мнозина биха искали да видят как актьори биха я пресъздали от плът и кръв. Проблемите обаче са прекалено много: първата фалшива надежда се появи през 2010 г., когато за развитието на адаптацията трябваше да отговаря BioWare, а много известни имена потвърдиха своята готовност - включително Ави Арад (съосновател на Marvel Studios), Warner Bros и Legendary Pictures. Изглежда последните са допринесли за изоставянето на проекта, защото - нека си признаем - 90 или 120 минути са небивало малко време за развитието на каквато и да е история от вселената на Mass Effect. В крайна сметка чарът на играта се крие именно в огромните, обхващащи цялата галактика приключения, взаимоотношенията между героите, които се създават по пътя, и борбата за справедливост в масивна космическа шир. Един филм тотално би изтрил множеството нюанси, които Mass Effect има. Все пак слуховете, че Netflix ще се доберат до така дълго чаканата адаптация, не са финално отхвърлени - така че може и скоро някоя приятна изненада да ни очаква.  

The Legend of Zelda

Друга отворена рана в сърцето на геймърите е липсата на адекватна адаптация по The Legend of Zelda. И мнозина знаят това - само преди няколко седмици интернет пламна от измамната информация, че Netflix най-накрая са придобили правата. Думите са едно, но генерираните с AI изображения са съвсем друго - визуалните доказателства разкриваха Том Холанд като Линк, Ема Уотсън като Зелда, Идрис Елба като Ганон, Мейзи Уилямс като Сария, Мерил Стрийп като Туинрова, Джема Чан като Великата фея и т.н. Емоциите на мнозина бяха подложени на тест, особено след като стана ясно, че всичко е просто шега. Смята се, че от Nintendo не са се отказали от идеята - все пак имаме филми по Pokemon, Sonic и The Super Mario Bros. Ако четем между редовете, изказванията на компанията също загатват евентуално стартиране на проекта. Но все още официално потвърждение липсва.

 

Red Dead Redemption 

Тук ситуацията е малко мъглява - при условие че има толкова много уестърни, е повече от ясно, че Red Dead Redemption е повлияна от културата. Тогава нужен ли е отделен филм, посветен на точно тази история? Истината е, че светът никога няма да се измори от каубоите, златото и престъпниците в Дивия запад, така че явно казусът не стои на дневен ред. Играта е получила одобрението на критиците, а и сърцераздирателните ѝ истории ще накарат голяма част от публиката да се просълзи. Но да кажем, че явно идеята отлежава, докато настъпи точният момент.

 
Dark Souls 

Фантастичният мрачен свят, изпълнен с чудовища и дилеми, привлича неудържимо към себе си феновете на този тип истории. Въпреки че всяка игра оставя своя сюжет и ерудиция на интерпретацията на геймъра, Dark Souls има достатъчно материал, който да послужи за стартирането на проекта. Светът на Dark Souls се вписва идеално в нишата на хитовата адаптация на друга популярна игра - The Witcher, съответно е истинска изненада, че още никой не е понечил да поиска правата. Въпреки това за разлика от своите съвременници Dark Souls може и да не притежава непременно достатъчно субстанция, за да получат феновете това, което така силно желаят. Както при Mass Effect, и тук наблюдаваме уникален метод на разказване на истории, който е породил множество интерпретации и дискусии. Може би някои истории трябва да останат в собствената си среда на произход, тъй като само там тяхната есенция може да бъде правилно предадена. 

Metroid 


Както забелязвате, заглавията на пръв поглед са различни, но проблемите са едни и същи - историята на Metroid препуска през битки със зли космически пирати, извънземни, суперкомпютри - разбира се, всичко в името на съдбата на Галактиката. Тук обаче се появява отново специфичното виждане на Nintendo за това каква трябва да е интерпретацията на играта, защото - нека си ги признаем, - когато за нещо е отделено толкова много време, за да стане идеално, всичко друго би дало по-лоши резултати. Въпреки това когато Nintendo закупи студиото Dynamo Pictures и промени името му на Nintendo Pictures, решенията не изглеждат въобще окончателни. Също така е добре да напомним, че през 2004 и 2005 г. филмовите права за Metroid търсеха при кого да кацнат, като дори се озоваха в ръцете на Джон Ву. В крайна сметка тези идеи за екранна реализация се провалиха, защото Nintendo не даде на Ву достатъчно творческа свобода над филма. Известно е, че компанията защитава своите персонажи, така че със сигурност тя не би допуснала те да поемат в различна от предопределената им посока. Да се надяваме, че ако бъде взето решението Metroid да бъде превърнат във филм, той ще даде на феновете изживяването, което са се надявали да видят от десетилетия. 

Снимки: YouTube

Виж още: God of War: Ragnarok води по номинации на The Game Awards 

Още от Play