Том Ханкс повдига въпроса за възможността кариерата му да продължи и след смъртта му с помощта на изкуствен интелект.

Актьорът от филмите "Форест Гъмп" и "Филаделфия" заяви, че технологията може да се използва за пресъздаване на образа му, за да се гарантира, че той ще продължи да се появява във филми "от сега вовеки веков".

Но той призна, че развитието на този процес е свързано с артистични и правни предизвикателства.

Забележките му дойдоха в момент, когато Нийл Тенант от Pet Shop Boys заяви, че изкуственият интелект може да се използва от музикантите за завършване на песните. 66-годишният Ханкс беше попитан за правните последици от новите технологии в последния епизод на подкаста The Adam Buxton.

"Това винаги е стояло на дневен ред", казва той. "Първият път, когато направихме филм, в който огромно количество от собствените ни данни бяха заключени в компютър - буквално това, на което приличахме - беше филмът "Полярен експрес".

"Предвиждахме, че това ще се случи, виждахме, че ще има тази възможност да се вземат нули и единици от вътрешността на компютъра и да се превърнат в лице и характер. Оттогава това само се разрасна значително и го виждаме навсякъде."

Излезлият през 2004 г. "Полярен експрес" е първият филм, изцяло анимиран с помощта на цифрова технология за улавяне на движението.

Ханкс каза, че във филмовата индустрия се водят дебати за това как да се предпазят актьорите от въздействието на технологията.

"Мога да ви кажа, че във всички гилдии, агенции и правни кантори се водят дискусии, за да се измислят правните последици от това, че моето лице, моят глас и гласовете на всички останали са наша интелектуална собственост", добави Ханкс.

"Това, което е добросъвестна възможност в момента, е, че ако искам, бих могъл да събера и да предложа поредица от седем филма, в които да участвам и в които да съм на 32 години от сега до края на света".

"Сега всеки може да пресъздаде себе си на всякаква възраст чрез изкуствен интелект или технологиите за дълбоки фалшификати. Утре може да бъда блъснат от автобус и това да е всичко, но изпълненията могат да продължат завинаги", завършва той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Холивудските сценаристи искат защита срещу възхода на изкуствения интелект

 

Още от Play