Steam Deck няма да бъде последното портативно геймърско РС, което Valve ще създаде. Според дизайнера на Steam Deck Грег Кулмър компанията възнамерява да продължи да произвежда устройства в тази продуктова линия и ще прави това независимо дали други производители ще се присъединят със свои версии.

По този начин той повтори изявлението на шефа на Valve Гейб Нюел, според когото целта на Steam Deck е да създаде нова продуктова категория, в която при желание да участват и други РС производители. В идеалния вариант Steam Deck ще бъде само един от възможните продукти в тази линия, между които ще могат да избират потребителите.

Евентуалните други портативни геймърски РС-та няма да се наричат Steam Deck, така както не всички се наричаха Steam Machines навремето.   

Разликата спрямо този неуспешен експеримент е, че сега Valve не разчита само на своите РС партньори за производството и продажбата на тези системи. Този път ръката остава протегната, но Steam Deck ще има водеща роля като собствен софтуер и хардуер на Valve.

„Не разчитаме никой друг да ни подкрепи и ще решаваме нашите проблеми сами. Нищо не пречи обаче някой да направи версия на Steam Deck с по-издръжлива батерия или пък само за стрийминг на игри от друг компютър“, завършва Кулмър.   

Снимка: Future

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра