Съвсем наскоро разбрахме официалната дата на излизане на най-новата игра на легендарното българско студио Haemimont Games. На 15 март тази година ще получим възможност да създадем собствена колония на ретро-футуристичния Марс, създаден от екипа, дал ни култовата стратегия, с която много от редакторите на HiComm сме отраснали - Tzar: The Burden of the Crown. Екип, който ни даде и епичното екшън ролево приключение Victor Vran, в което Иван се влюби от пръв поглед, и любимия RTS на филмовия ни критик Зин - Tropico. Именно със Зин имахме удоволствието да подложим на кръстосан разпит по повод Surviving Mars изпълнителния директор на Heamimont Games Габриел Добрев. Срещата ни се състоя по време на първото издание на Game Dev Summit Monthly и сега най-сетне назря моментът да ви споделим какво ни разказа той.

Габриел Добрев - изпълнителен директор на Heamimont Games и творчески директор на Surviving Mars.

Какво е Surviving Mars?

“Илон Мъск симулатор” може да е само шеговитото наименование, с което Haemimont Games наричат играта си, но е повече от подходящо определение за заглавието, което ще излезе за PC, PlayStation 4 и Xbox One. “Surviving Mars е игра за предизвикателствата, които човечеството ще срещне, когато се опита да създаде постоянен дом на Марс”, кратко и точно описва играта г-н Добрев. В нея създавате първата човешка колония на Червената планета и трябва да успеете не само да я задържите жива, въпреки ограничените ресурси и екстремни климатични условия, но и да я развиете в технологично и културно отношение и да я направите напълно независима от Земята.

Sandbox в пълния смисъл на думата

Наистина ми е любопитно да видя как би изглеждало едно изиграване на Surviving Mars от самия Мъск. Защото играта ви дава пълна свобода да развивате колонията си така, както поискате. Няма система, която да ви държи за ръка и дори по косвен начин да ви вкарва в определени “правилни” релси, както правят например Civic и Tech дърветата на развитие в базовата игра Civilization VI. Всъщност Surviving Mars дори няма обучаваща част. “Имаме система, която дава напъствия на играча как да управлява всички неща, които има около него и известия за възникнали проблеми и как евентуално могат да бъдат решени те,” обяснява г-н Добрев. “Но основната ни идея е човек сам да дефинира какво значи успеха за него. Можеш да играеш “Марсианеца” например. Да изпратиш един единствен човек на Марс и да видиш как той ще оцелее там. Може да си поставиш за цел колонията да оцелее 10 години, да играеш докато достигнеш популяция от 10 000 души, докато хората станат напълно независимо от Земята, докато откриеш всички технологии - изборът е твой. Играта няма екран, който казва “Ти победи!” Играеш докато решиш.

Въпреки тази свобода, Haemimont Games все пак поставя ориентировъчен праг колко дълга е една игра. Според г-н Добрев нещата за правене “се изчерпват след около 15-20 часа. Ако успееш да оцелееш, за това време си успял да откриеш всички технологии, да стигнеш до края на Мистерията [за това по-късно], да решиш всички проблеми с ресурсите, които имаш”. Или казано накратко: след този период от време колонията ви вероятно е напълно независима от Земята. “Целта ни”, продължава г-н Добрев, “беше да направим игра, в която на играча да му е интересно да играе постоянно в продължение на тези 15 часа”.

Частна мисия

Преди изобщо да се потопите в тази дълга гейминг сесия, трябва да изберете спонсор за колонизаторската си мисия - корпорацията или държавата, която ще финансира колонията ви и ще ви доставя пратки от Земята. Те ще изпращат ракети с продоволствия и екипировка, а вие може да презареждате тези ракети с ресурси от Червената планета и да ги връщате към Земята.

Изборът ви на спонсор определя какви начални средства ще имате, с колко ракети разполагате и колко бързо може да развиете колонията си, но освен това ви задава определени цели. Един спонсор например може да ви възнагради, ако имате огромна колония, друг - ако довеждате все повече и повече хора в колонията ви, а трети може да иска да се съсредоточите изцяло върху добива на благородни метали, които да изпращате към Земята. Ако не изпълните определени параметри на мисията, зададени от спонсора, дори може да получите наказания. А понякога те могат да прекратят мисията ви преждевременно.

(Почти) Истинският Марс

От Heamimont Games са се постарали да запазят реализма на възможно най-високо ниво и по думи на г-н Добрев цялостното проучване на реалните данни от Червената планета са ги научили на много неща. Играчът ще види това още от втория избор, който трябва да направи, когато започва игра в Surviving Mars - къде да кацне.

Всяка предварително определена локация за кацане е базирана на реални данни на NASA за Марс. Ще можете дори да намерите точката, от която роувърът Curiosity започна мисията си. Но тези истински местности са само константни фрагменти в случайно генерирани карти. Така, освен че всяка отделна игра на Surviving Mars ще ви осигурява напълно различна цялостна гледка на планетата, ще получавате и различни климатични условия и ресурси.

Марс е базиран на реални данни, но картите са случайно генерирани.

Реализмът не спира до тук. Да вземем например материала, от който ще създавате постройки. На Земята основно използваме цимент, на Марс той е заменен с местната мека почва, наречена реголит. “Тя е богата на сяра и когато се загрее става лепкава и лесна за оформяне. Това позволява от нея много лесно да се правят тухли с формата, която ти е нужна, и да строиш неща с тях.”, обяснява г-н Добрев. Друг чудесен пример са вятърните турбини, които се виждат в трейлъра на играта. “30 минути след като представихме Surviving Mars, във форума се появи коментар “не може да има вятърни турбини на Марс”. Това беше началото на един огромен спор в общността, който всъщност имахме и в офиса”, разказва ентусиазирано изпълнителният директор на Haemimont. “Дали може или не може - няма как да знаем това със сигурност. Но все пак на Марс има пясъчни бури, които се задвижват от нещо, навярно вятър. В основата на вятърните ни турбини застана следното уравнение: при 100 пъти по-рядък въздух на Марс, в сравнение със Земята, и х-скорост на вятъра, е възможно да се използват турбини, които работят най-добре при ниско напрежение. За това и избрахме дизайна, който виждате в трейлъра и в самата игра. Но беше много приятно да видя как феновете ни захапаха веднага и заявиха, че ще следят под лупа всяко наше решение, което сме поставили в играта. Интересно ми е да видя какво мислят накрая.”

От свят на роботи към човешката колония

Преди да започнете изобщо да населявате Марс, първо трябва да подготвите терена за обитаване, а за целта от ракетата ви слиза малка армия от дронове. Те поставят соларни панели, за да генерирате електричество, започват да докарват вода до повърхността от леда под почвите, създават кули, сканиращи околната среда, и започват добиването на ресурси за строежа на първите ви нужни сгради.

Чак след това получавате достъп до набор от хора (увеличаващ се с времето), които искат да отидат на Марс, и вие подбирате най-подходящите за мисията ви спрямо професията и уменията им. “Нормалното нещо е в началото играчът да вземе най-подготвените хора, най-добре тренираните, учените - без негативни характеристики,” казва г-н Добрев. “Но когато в един момент искаш да вземеш повече хора, започваш да отпускаш критериите и стигаш до момент от типа: “този е малко алкохолик, обаче какво да направим? Взимаме го тук, ще му осигурим бар, все ще направим нещата да работят.

Имайте в предвид и следното: попринцип колонистите ви ще разширят колонията, ще започнат да развиват технологии, да оптимизират добива на ресурси, но те си имат и свои нужди. Освен храна и вода, сред тях е и забавлението. Ако са доволни и се чувстват комфортно с новия си живот, те дори ще имат свои деца на Марс, които в последствие може да обучавате в училища и университети. Ако обаче не са доволни, може да започнат да саботират колонията ви, да извършват престъпления или просто да спрат да работят. Г-н Добрев ни сподели забавна история, демонстрираща именно тази комбинация между ваши усилия по грижа за колонистите, с напълно случайни ситуации, които могат да се проявят: “За първи път, откакто сме започнали да играем Surviving Mars, виждаме да се появи гуру-идиот. Гуруто е човек, който е способен да предава соите умения на хората около него. Идиот пък е такъв, който от време на време просто оплесква нещата и те се взривяват. И когато има гуру-идиот, в един момент всички, които се разхождат наоколо, стават идиоти и всичко започва да се взривява.” Тези редки комбинации изглежда не се случват често, но определено са интригуващи и изразяват една от основните философии, които Haemimont е внедрила в играта: как колонистите на Марс могат да се справят със ситуации, които са извън техния контрол.

Г-н Добрев отново дава интересен пример със собствено изиграване: “Понеже много бързам и искам ракетите от Земята да пристигат възможно най-скоро, изведнъж се оказа, че съм забравил да построя нещата, които ми трябват, за да посрещна нуждите им. Справих се навреме, хората пристигнаха и в този момент започна пясъчна буря, каквито на Марс има много. Тази обаче изгаси генератора ми на въздух - една елементарна, но фундаментална механика. Нямах достатъчно запаси в резервоарите, виждах как и малкото в тях започва да спада. Трябваше да оцелея до края на пясъчната буря, за да поправя генератора. Успях, но беше наистина много напрегнато.

Мистериите

Сред случайните ситуации, които могат да се появяват в Surviving Mars, има една, която със сигурност ще грабне вниманието на феновете на научната фантастика. “Далеч след началото на играта, в нея се поява Мистерия”, разказва ни г-н Добрев. “Това са голям на брой фантастични истории, от които се пада по една в игра. Така че ако човек иска да ги види всичките, ще трябва да играе доста. Повече или по-малко са вдъхновени от известните научнофантастични автори от 50-те и 60-те години на миналия век. Черпили сме от трудовете на Артър Кларк, Айзък Азимов и изобщо целия този първи период на научна фантастика, с която светът се запознава масово. Този период е характерен с това, че в нея главният герой винаги гледа на цялото действие от гледната точка на представител на човечеството. Това много ни допадна.” А според мен това перфекно пасва с основната идея на Surviving Mars за първата стъпка на човечеството към мултипланетарен стил на живот. Г-н Добрев се въздържа да сподели повече подробности около Мистериите, колкото и пъти да го връщахме към тях. Разбрахме обаче, че всяка от Мистериите има няколко възможни края в зависимост от нещата, които решите да направите в играта. Още едно нещо, което ме кара да мисля, че ще изкарам доста време в Surviving Mars.

Границите на една мащабна идея

След всички чудесни неща, които изпълнителният директор на Haemimont Games ни описа, нямаше как да не го попитам за друга космическа игра, която също звучеше чудесно на хартия - No Man’s Sky. “Не съм убеден, че може да се направи паралел между двете игри”, отговаря ми замислено той. “Първо, защото това са различен вид игри. И второ, всичко е въпрос на комуникация. От самото начало на Surviving Mars комуникираме какво точно представлява играта, какъв точно е продуктът, за да могат хората, когато дойдат, да не бъдат разочаровани от него. Всъщност това беше основният проблем на No Man’s Sky. Те комуникираха, че правят нещо страхотно и невероятно. Играта е впечатляваща сама по себе си, но много хора бяха разочаровани, защото очакванията им, предизвикани от създателите, бяха съвсем други.

Haemimont Games наистина точно и ясно поставя параметрите на играта си. Г-н Добрев толкова светкавично отговаряше на някои от въпросите ни, че не остана място за съмнение дали нещо ще го има или няма да го има в играта.

Ще има ли визуална персонализация? О, да. Нещо повече, играта е “много отворена към модинг. Още от ден едно работим с тази идея на ум.”. Ще има ли някакъв вид транспортация? Твърдо не. “Драснали сме линията”, казва г-н Добрев. Ще има ли драма с интернета за колонистите? “Местния интернет е добре, но връзката със Земята е много зле”, смее се той. Тежка ли ще бъде играта? “Нищо необичайно и извънредно. Ще се възползваме максимално от хардуера на конзолите, но PC геймърите няма да имат проблем дори с по-стари машини”. Мултиплейър? “Surviving Mars е изцяло солова игра”.

Сега само трябва да изчакаме да дойде 15 март, за да се насладим на една чудесно звучаща игра. И да поставим българската следа на Червената планета.