Знаете ли, че YouTube е втората най-голяма търсачка? Най-вероятно това не е изненада за никой, но все пак – търсим по-често, отколкото го правим в Bing, Yahoo! и т.н. Платформата за видео споделяне обработва над 3 млрд. търсения всеки месец. Всеки ден се гледат над 1 млрд. часа видео. Впечатляващо, нали? Но не и неочаквано – начинът, по който консумираме информация, се променя. Днес видеото е цар, а в челните му редици са влогърите (хора, които създават видео блог), създателите на интересното съдържание.

Ако трябва да бъда напълно честен, в YouTube следвам само един български канал (този на HiComm, разбира се). Това до голяма степен е по-скоро последствие от начина ми на употреба на платформата и това, че преди години качественото българско присъствие беше прекалено ограничено. Но както пее Боб Дилън - „Времената се менят“, а у нас вече има много сериозни влогъри, които покриват разнообразни теми и имат своите верни фенове и последователи. Всъщност именно разнообразието ме изненада най-много – игри, мода, филми, грим, нещата от живота, хумор и т.н.

И защото сме честни един с друг, ще ви кажа и какво отвори очите ми – предстоящият Aniventure Comi Con. Миналата година бяхме на събитието и, честно казано, ми беше по-приятно, отколкото очаквах. Запознах се с интересни хора, гледах косплей, HBO Bulgaria имаха чудесна пресконференция, на която екипът на HiComm си грабнахме автограф от Том Влашиха... дори имахме и специална корица на списанието за Aniventure Comic Con. Тази година също ще сме там и вярвам, че ще видим още по-голямо събитие. И това не са просто думи – току-що разгледах програмата! Именно тя отвори очите ми за влогърите у нас. Този раздел привлече вниманието ми именно заради липсата ми на познание в областта. Според официалната страница на събитието посетителите ще могат да се запознаят с хора от над 15 канала. Докато ги разглеждах, видях познати лица, но за много от тях трябваше да прочета допълнително – и за да не го правите и вие, ще ви дам кратка информация за някои от тях. Може би сте фенове на някого и бихте се запознали на живо? Е, на 15 и 16 септември ще можете да го направите.

Зад канала WickyBG е Станислав Чакъров – професионален играч на FIFA. Добрата новина е, че защитава статуса с истински успехи – европейски шампион на FIFA 2010, шампион на България и в световния ТОП 6 на FIFA 2011 и т.н. Като човек, който е фен на FIFA още от 98-а насам, каналът ми се стори интересен. За съжаление днес нямам възможност да играя толкова много, но ако вие го правите – може би ще ви помогне в играта? Има 53 710 абонати.

Persi Army e още един канал за гейминг, също със силно присъствие на FIFA, но и по-познати влогове от ежедневието. Каналът е дело на Персиян от Монтана, който е и един от двамата основатели на гейминг групата MaxOutBulgaria. Има 73 228 абонати.

Stefie пък прави по едно видео веднъж в седмицата, както пише още от ковъра на YouTube канала на Стефи. Нейните видеа са свързани с козметика, HCC проекти (както по-късно разбрах – „направи си сам“), лайфстайл, комедия и предизвикателства. Има 199 464 абонати.

Pavel Kolev е сред най-популярните български YouTube-ри с над 300 000 абонати. Той също прави ново видео всяка седмица, а когато посетите канала, ще ви посрещне... песен. Това мисля, че е ясен знак за популярност у нас. Описанието е „Правим видеа... това е!“ и до голяма степен е точно, тъй като темите в канала са разнообразни.

Andrea Banda Banda е много свеж канал, посветен на кино и сериали, а на Aniventure Comic Con ще бъде и може би най-известният български YouTube-ър – Емил Конрад, който има почти 390 000 абонати в платформата.

Сред останалите влогъри, с които ще можете да се срещнете, са Слави от The Clashers – канал, който вече има над 317 000 абонати. Фокусът в него е играта Clash Royale, но вече не се ограничава до нея – има видеа за други игри, класации и дори ревюта на нови джаджи.

Olive's Branch има 132 000 абонати и е лайфстайл канал, в който ще откриете разнообразни теми от козметика, съвети, нещата от живота, кулинария, пътуване и т.н.

Natt пък основно играе игри и разказва истории и според описанието „мрази живота си“. Ако пък търсите хумор, Комеди Клуб имат YouTube канал, в който публикуват подкаста си всяка сряда и събота, а всеки четвъртък и неделя – стендъп комедия. На Aniventure Comic Con ще можете да се срещнете още със Sparc0, Warkulaka, DanCDB и други.

И ако се върна на въпроса, който поставих в началото на текста – дори само тази група от влогъри би трябвало да означава, че да, у нас има популярни хора, които се занимават с това.

Aniventure Comic Con 2018 ще се проведе между 15 и 16 септември в София и освен влогъри на него ще бъдат и актьори от най-известните и любими сериали от последните години – Крисчън Найрн (Ходор от „Игра на тронове“), Даниел Портнам (Подрик от „Игра на тронове“), Владимир Фурдик (Краля на нощта от „Игра на тронове“), Мод Хърст (Хелга от „Викинги“) и Джорджия Хъст (Торви от „Викинги“). Повече информация можете да получите от официалната страница на събитието.