Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
17.февруари.2017

Учени идентифицираха нов континент, който е бил под носа ни от хилядолетия

Автор: Иван Първанов, Прочетено: 4107 пъти

Учебниците по география учат, че съществуват седем континента, макар че геолозите често събират Европа и Азия в един суперконтинент Евразия, което ги прави шест. Ново проучване на земната кора обаче идентифицира нов континент, наречен Зеландия, който буквално се бил под носа ни в продължение на хилядолетия.

Група от 11 учени твърдят, че Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто верига от острови, а част от една плоча на континентална кора с площ от 4.9 милиона кв.км, отделно от Австралия. Тя представлява район в югозападната част на Тихия океан, който някога е бил част от древния суперконтинент Гондвана, а днес 94 процента от него са потопени.

Концепцията за континента Зеландия всъщност не е нова. Първоначално терминът е въведен само за удобство, а геолозите са подозирали, че двата острова могат да бъдат част от микроконтинент или континентален фрагмент.

"Това не е внезапно откритие, а постепенно натрупване на факти. Допреди десетина години просто нямаше как да съберем достатъчно данни за тази интерпретация", пишат учените, цитирани от Business Insider.

Виж още: Учени твърдят, че октоподите са с извънземен произход
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност