Китайският специалист по дисплеи BOE показа лаптоп с 16-инчов 600Hz дисплей на Световната конференция за индустрията на дисплеите през 2022 г. в Чънду, Китай. Новият панел използва технологията на BOE за ускоряване на панела от оксидна задна платка, за първи път видяна в неговия 500Hz 27-инчов настолен панел.

Въпреки че не е особено известно име, BOE всъщност е един от най-големите световни производители на дисплеи. Неговите LCD панели се използват от широк спектър производители на настолни монитори и лаптопи. Ако притежавате лаптоп от едно от големите имена като Dell или HP, има голям шанс той да има панел BOE.

Засега няма дата на пускане на 600Hz 16-инчов панел и все още допълнителни спецификации като резолюция, яркост и реакция остават загадка. Това, което можем да кажем, е, че 600Hz означава нов кадър, изобразен на всеки 1.67 ms. Това са много кадри наистина.

Разбира се, незабавният въпрос е колко уместен би бил такъв панел в реалния свят, особено в лаптоп. Достатъчно трудно е да се мисли за десктоп графичен процесор, който ще произведе необходимите 600 кадъра в секунда в съвременните игри, да не говорим за чип за лаптоп. Дори и да съществуват такива графични процесори, по същия начин е спорно дали разликата между, да речем, 480 Hz и 600 Hz е нещо, което човешкото око и рефлексите наистина могат да оценят.

Вероятно по-интересно ще бъде времето за реакция на такъв бърз LCD панел. Докато IPS панелите със заявено време за реакция от 1 ms вече са често срещани, тази мярка обикновено е за времето за нарастване/спадане от сиво към сиво, което покрива само част от истинското време за преход на пикселите на панелите. За да може един LCD панел наистина да достави 600 Hz, вероятно ще трябва да се доближи много повече до осигуряването на истинска производителност от 1 ms.

BOE също показа редица други нови панели на събитието, включително нов 34-инчов 165Hz mini-LED ултраширок модел и 17.3-инчов сгъваем OLED панел.

Снимка: ВОЕ

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка

 

Още от Play