PS VR2 беше пуснат на пазара по-рано тази година като високотехнологичен шлем за виртуална реалност, специално създаден за конзолата PlayStation 5. Хардуерът беше оценен като един от най-добрите начини за гледане на VR игри. Всеки аспект на първата PlayStation VR е подобрен (освен кинематографичния режим, който до голяма степен остава в същия вид), като не са спестени средства за комфорт и дизайн. Това е онзи вид революция във виртуалната реалност, която може да покаже не само преживявания, които са забавни за игра, но и такива, които могат да се възползват от мощта на следващото поколение конзоли.

Въпреки това поради високата си стартова цена от 599 долара (много по-висока от тази на самия PS5, който започва от 399 долара, ако закупите дигиталното издание) и сравнително малкия брой ексклузивни игри PS VR2 до голяма степен не успя да се наложи на пазара досега.

Един от начините за отваряне на вратите към нови потребители е PS VR2 да бъде съвместим с PC. Засега няма индикации това да се случи официално въпреки засилените усилия на Sony на пазара на компютърни игри. Неофициално първата PlayStation VR стана съвместима благодарение на софтуер като драйвера iVRy за SteamVR.

Авторът на този драйвер първоначално не вярваше, че същото може да бъде осъществимо и с PS VR2. Въпреки това само за няколко месеца iVRy успя да пробие хардуерната автентификация, разпалвайки надеждите на общността на VR модификаторите.

Преди няколко седмици iVRy предаде още една обещаваща актуализация. Модърът заяви, че PS VR2 на PC може да се случи, но само с допълнителен хардуер, който все още трябва да бъде изграден и произведен.

"PSVR2 блокираше VR режимите, като казваше, че не може да прави DSC.
Модифицирахме драйвера за графичен процесор с отворен код на AMD за Linux, за да наложим DSC.
Вече знаем как да включим PSVR2 в режим VR, така че можем да проектираме хардуер, който да го прави в Windows.
Може ли PSVR2 да се използва на PC? - Да. Sony не се опитва активно да го блокира (или поне не се опитва много).
Все пак ще е необходим допълнителен хардуер поради избора на Sony за дизайн."

Само преди няколко дни iVRy предостави още една интригуваща актуализация: вграденото проследяване на PS VR2 вече работи правилно на PC.

"Проследяването на PSVR2 е "готово". Вече имаме пълно 6DOF проследяване на слушалките в SteamVR, с 2000 Hz IMU и 60 Hz SLAM, както при PS5", написа той.

Разбира се, има още много работа, преди VR хедсетът да е напълно готов за използване на PC. При това iVRy разкри също, че би искал да добави проследяване на очите в по-късен момент.

И така, бихте ли си купили PS VR2, ако той беше напълно съвместима с PC?

Снимка: Sony

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар

 

Още от Play