Game Dev Tycoon е бизнес мениджмънт игра, разработена от Greenheart Games, която бе пусната в продажба на 10 декември през далечната 2012 година. Основната цел на играча е да развие компания за игри, като започва от своя гараж през 80-те години на миналия век, златната ера на аркадните игри и постепенно да стигне до наши дни, създавайки поредица от успешни игри.

Играта е простичка, с приятна музика и атмосфера, но към момента на издаването си нямаше нужния „блясък“ да се превърне в хита, който е в момента. Този текст ще разкаже не толкова известната история за това как една малка инди игричка успя да постигне завиден успех, възползвайки се от уникалната връзка между играча, играта и реалността.

Създателите – Патрик и Даниел Круг, са били наясно, че играта им ще бъде кракната и сваляна нелегално през различни сайтове. Това е проблем с който много компании се сблъскват и често въпросният проблем се оказва неразрешим. Не обаче и за братята Круг! Хрумва им от позицията на времето гениално решение как да се справят с пиратите, като те самите създават крак за играта и я качват в различни торент сайтове.

Ето я и уловката – Game Dev Tycoon, качена в торент сайтовете, е малко по-различна от играта, пусната на официалния пазар. Играейки кракнатата версия играчът се сблъсква със съобщение, гласящо следното: „Шефе, изглежда че въпреки многото хора, които играят новата ни игра, те я крадат от нас, сваляйки кракната версия, вместо да я закупят легално. Ако играчите не купуват игрите, които харесват, скоро ще банкрутираме.“

Много геймъри и дори някои новинарски сайтове като Ars Techica, публикуваха теми във форума на Steam, недоволни, че имат проблем с Game Dev Tycoon. Естествено, въпросните не са били наясно, че проблемите ги спохождат, защото те самите са свалили играта нелегално.

Когато гениалната идея на братята Круг бе разкрита, около 97% от активните копия на играта бяха свалени от торентски сайтове. Това не се оказва фатално, тъй като играта нашумя и те трупат значително количество фенове (съответно и финикийски знаци), като към момента Game Dev Tycoon е достъпен на Windows, macOS, Linux, Android и iOS.

Обновете вашия Windows и Office със специалните оферти на GoodOffer24

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

 

Тагове: