За радост на едни и тъга на други Doom и Fallout стават част от семейството на Microsoft. Софтуерният гигант обяви плановете си за закупуване на ZeniMaxMedia, която притежава Bethesda Softworks – една от най-големите компании за разработка и публикуване на видеоигри. Според запознати сделката се оценява на рекордните 7.5 милиарда щатски долара.

Ако тя се осъществи, подразделението на Microsoft - Xbox ще придобие заглавия като „Fallout,” “The Elder Scrolls,” “Doom,” “Quake,” “Wolfenstein,” “Prey” и “Dishonored.” Прогнозите са,че тези игри ще бъдат добавени към облачно-базираната услуга Xbox Game Pass, която към момента има над 15 милиона потребители. ZeniMax притежава няколко компании и студиа за разрабоване на игри: това са Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog и Roundhouse Studios. Те са разположени из целия свят, а в тях работят над 2300 служители. Ако ZeniMax приемат предложението, това ще увеличи бройката на гейминг студиата, притежание на Microsoft, до 23. По време на обяваването на сделката беше заявено, че поколения геймъри са били вдъхновени от портфолиото на Bethesda и тази посока ще се следва и за в бъдеще. Дано подобно на ситуацията с Minecraft, Microsoft издава игрите на Bethesda и компания за конкурентните платформи. 

ZeniMax Media е основана през 1999 от Робърт Алтман, като управленската й структура ще остане непроменена до края на юни 2021г.

Снимки: Microsoft

Виж още: EMMY 2020: HBO е големият победител (ВИДЕО)

Тагове: