Няма фен на "Междузвездни войни", който да не си е мечтал да се бие със светлинен меч. Независимо дали в ролята на джедай или сит. Спомнете си само битката между Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър в края на "Отмъщението на Ситите"! Този красив танц с „елегантното оръжие за по-цивилизовани времена“. Ако сте от феновете на поредицата, сигурен съм, че вече в главата ви жужат звуците, които издават тези впечатляващи мечове. Извън киното обаче повечето копия на светлинни мечове невинаги стават за дуели, защото острието им е от чуплива тръба. А специалните устройства за истински битки струват стотици левове.

На сцената излиза Lenovo Jedi Challenges. С помощта на добавената реалност (AR) вече може да влезем в кожата на храбър джедай и да се изправим срещу някои от най-големите злодеи в поредицата. В един хубав летен ден в редакцията пристигна нов-новеничък и неразопакован комплект за виртуални джедаи от Lenovo. Без грам колебание грабнахме камерата и пред нея решихме да запишем разопаковането на Jedi Challenges с първите ни впечатления и максимално бързо да се потопим в атмосферата на далечната Галактика.

Високи изисквания

Очилата за добавена реалност работят със смартфон, като има определени изисквания към възможностите на мобилните устройства. Поради тази причина Lenovo има списък със съвместимите телефони, като обещават той да се разширява с времето. За да покрием високите изисквания от Motorola България ни предоставиха за теста Moto Z2 Force, който без проблем може да се справи с предизвикателството на добавената реалност. Изненади нямаше, като телефонът ни потопи максимално в света на "Междузвездни войни", без никакви забележки или забавяне, което да развали удоволствието от играта. Moto Z2 Force се отличава с двойна камера, характерната за компанията модулност, с която можете да слагате различни приставки, и нечупливия си екран. Последният е базиран на технологията Moto ShatterShield, която гарантира, че екранът на телефона няма да се пръсне или напука при удар или изпускане. Moto Z2 Force разполага с осемядрен процесор и чипсет Snapdragon 835 на Qualcomm, както и 6GB оперативна памет.

Motorola има богат опит в създаването и поддържането на мобилни аксесоари, които да са ориентирани за гейм забавления. Добър пример е комбинацията между Moto Z2 Play и приставката GamePad Mod, която трансформира смартфона в истинска мобилна конзола.

Впечатления след снимачния ден

След като свършихме снимките, имах възможността да поиграя малко повече с комплекта и да допълня впечатленията си от цялото преживяване. С очилата най-добре се играе вечер или при спуснати пердета - тогава образите са най-ясни и много по-лесно можех да се потопя в атмосферата на играта. Първите нива са сравнително лесни и по-скоро имат за цел да свикнете с концепцията и механиката на боя (кадрите от тях са използвани във видеото). След това броят на противниците се повишава значително, трудността се вдига и съответно усилията, които трябва да положите, се увеличават. За 40-минутна игра, независимо от годините тренировки, ми се наложи да направя пауза и дори да се преоблека. В режим "Дуел" ще са ви необходими 2 - 3, максимум 4 часа да отключите всички планети, като с това играта не се изчерпва. Имате и голяма плетора от умения, които изискват допълнителна работа със светлинния меч.

Крайната ми оценка е повече от положителна - забавлявах се искрено и подобен тип решения за смесена реалност определено ми допадат и имат бъдеще. Нямаше как да изпробвам Lenovo Jedi Challenges в мултиплеър, защото имахме само един комплект, но на база впечатленията от единичната игра - може би именно този режим е истинското скрито оръжие на устройството. Най-голямото разочарование е фактът, че за момента комплектът няма да се продава в България. Това надали обаче ще спре истинските ентусиасти.