Timi Studios на Tencent, студиото зад мобилните хитове Call of Duty Mobile и Honor of Kings, е генерирало приходи от 10 милиарда долара през 2020 г.

Агенция Ройтерс, която съобщава историята, твърди, че ако е вярно, това прави Timi "най-големия разработчик в света", предоставяйки на студиото "солидна основа за амбициите си да премине отвъд мобилните игри и да се конкурира директно с глобалните лидери, които разработват скъпи AAA заглавия на платформи, като домашни компютри, PlayStation на Sony, Switch на Nintendo и Xbox на Microsoft".

Новината идва, след като Tencent публично съобщи, че е генерирал 156.1 милиарда юана (19 милиарда долара) приходи от бизнеса си с игри, но не пожела да разкрие приходите за всяко отделно студио. Според два източника "с пряко познание по въпроса", Ройтерс твърди, че само Тimi представлява 40 процента от всички приходи от игри.

През миналия месец Tencent продължи инвестиционната си кампания, този път в студиото Bohemia Interactive, създател на Arma и DayZ. Китайският гигант придоби миноритарен дял в Bohemia Interactive, което е базирано в Чехия. Условията на инвестицията не бяха оповестени.

Досега вече знаехме, че Tencent е най-голямата компания за видеоигри в света по отношение на приходите, със значителни дялове в редица западни издатели на видеоигри, като производителя на League of Legends Riot, студиото зад Clash of Clans Supercell и разработчика на Fortnite Epic Games. През януари 2021 г. разработчикът на Don't Starve Klei Entertainment настоя "да запази пълна автономия", след като Tencent купи мажоритарен дял в компанията, а през декември 2020 г. Tencent стана компания майка на студиото зад онлайн екшъна Warframe Digital Extremes, след като купи предишния собственик на студиото - базираната в Хонконг компания за видеоигри Leyou.

Снимка: Tencent

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера