2014-та година е почти към края си. Изминалата година беше богата на различни събития, които разтърсиха и промениха технологичната индустрия.

В този материал ще ви представим някои от най-значителните технологични събития на 2014, които смятаме, че са имали значение и са оформили дигиталния свят.

 

Сатя Надела става изпълнителен директор на Microsoft

 

Изображение: Kim Kulish/Corbis

Смяната на Стив Балмър с вдъхновяващия Сатя Надела трябваше да вдъхне нов живот на Microsoft, който през последните няколко години не успя да уцели правилната стратегия за развитието си. Във времена, в които в световен мащаб Microsoft има 15% пазарен дял общо при компютрите, смартфоните, таблетите и други устройства тази задача се оказа изключително трудна. При стъпването си в длъжност Надела обяви, че ще поведе компанията в посока, в която “мобилните устройства и облачните услуги са приоритетни”. Под ръководството на Надела Microsoft представи мобилната версия на Office за iPad и бета версия на Windows 10. Лошата новина е, че той съкрати 18 000 служители, като основната част от тях са на Nokia.

 

HP обяви, че се разделя

Hewlett-Packard, един от основните играчи в технологичния сегмент, обяви през октомври, че се разделя на две отделни компании. Финализирането на това решение ще стане в края на следващата финансова година, която приключва през октомври 2015. Едната компания, която ще включва корпоративни услуги, софтуер и сървъри, ще се нарича Hewlett-Packard Enterprise. HP Inc. ще е втората компания, от която ще излизат PC и принтиращите продукти. Тя ще запази сегашното лого, а тази, която се занимава с корпоративните услуги и продукти, ще има изцяло нов бранд. HP Inc. ще има една основна цел – да инвестира в „развиващите се пазарни сектори като 3D печатане и ново компютърно изживяване“.

 

Facebook купи WhatsApp за колосалната сума от 16 млрд. щатски долара

Една от най-важните технологични новини през изминалата година е покупката на може би най-популярното приложение за размяна на текстови съобщения WhatsApp от страна на социалния гигант Facebook.

 

Бавно, но славно: Мариса Майер вдигна Yahoo на крака

 

Изображение: Eduardo Arcos/Flickr

Yahoo най-накрая успя да превърне мобилните си приложения в печеливш бизнес. Мариса Майер успя да запуши устите на притеснените инвеститори, показвайки сериозно подобрение в последните финансови резултати на Yahoo. Компанията разкри за първи път информация относно мобилния си бизнес, който е генерира повече от 200 млн. в продажби през третото тримесечие или около 17% от общите приходи на гиганта. Приходите от онлайн реклами, които съставляват 40% от всички продажби на групата, спаднаха с 5% за трите месеца до септември. Общите приходи обаче се повишиха с 1% на годишна база до 1.094 млрд. долара. Приходите от онлайн търсачката на Yahoo са нараснали с 4% до 452 млн. долара.

Майер напълно обнови платформата за споделяне и качване на снимки Flickr, попуярна във фотографските среди, добавяйки 1 TB безплатно облачно пространство за съхранение на изображения и видеоклипове, както и подобрявайки значително общия дизайн на сайта и мобилното приложение за операционните системи iOS и Android. По-рано тази година тя представи и услугата Yahoo News Digest, която предлага синтезирани и обобщени новини от деня. Най-сериозната покупка на бившия кадър на Google е блогинг платформата Tumblr.

 

Правото да бъдеш забравен

Може би най-важната правна промяна на годината беше регулацията на ЕС по отношение на така нареченото “право да бъдеш забравен”. ЕС въведе тази опция, която позволява на потребителите да поискат от интернет търсачките да изтрият резултатите, които ги засягат. На този етап потребителите могат да се възползват от тази възможност, но резултатите се трият само от местните търсачки (Google.de, Google.bg, Google.fr), но не и от основната Google.com. Но Европейската комисия категорично обяви, че иска това право да се прилага за всички варианти на сайтовете и търсачките.

 

Платформата за пиратство

През септември медийната империя News Corp. обвини интернет гиганта Google, че е платформа за пиратство.

В писмо до настоящия еврокомисар по конкуренцията Хоакин Алмуния главният изпълнителен директор на News Corp Робърт Томсън разкритикува търсачката на Google, казвайки, че тя "систематично пренасочва потребителите от релевантни сайтове към собствените (на Google бел. ред.) с комерсиална цел". В писмото Томсън твърди и, че "Google използва доминиращото си пазарно положение, за да смаже конкуренцията", както и че визията на основателите на Google е сменена от "циничен мениджмънт". Google е обект на разследване от Европейската комисия от ноември 2010 година, когато много компании, включително Microsoft Corp, обвиниха гиганта, че промотира собствените си услуги за сметка на другите.

 

Google купи Nest за 3.2 млрд. щатски долара

През януари Google плати 3.2 млрд. долара в сделка за покупка на компанията-производител на умни устройства за дома Nest.

 

 

Обама обяви реформи в Националната агенция по сигурността

Около шест месеца след скандала с Националната агенция по сигурността на САЩ и изтеклите документи от страна на Едуард Сноудън, президента Барак Обама обяви, че ще проведе реформи, които ще ограничат достъпа на агенцията до личните данни на гражданите. Обама обеща НАС да няма достъп до личните данни (въпреки че пак могат да бъдат изискани) и да прекрати шпионажа на враговете на страната.

 

Lenovo купи Motorola за жълти стотинки 

През януари Lenovo купи Motorola от Google за 1.4 млрд. долара в кеш и 1.5 млрд. долара, които ще бъдат изплатени през следващите години, като сумата представлява около една пета от тази, която Google плати за Motorola. Принципно Lenovo се фокусираше само върху ниския клас, но след придобиването на Motorola започнахме да виждаме все повече хай енд устройства от китайския гигант.

 

След невиждан скандал шефът на Mozilla напусна поста си

Само 9 дни бяха нужни на вече бившия изпълнителен директор на Mozilla Брендън Ейх да напусне поста си, след избухването на скандала около анти-гей кампанията, която той е подкрепил през 2008 г.

 

Heartbleed и сигурност

Пробив в сигурността на някои от най-важните и големи мрежи в света предизвика редица скандали и повиши притесненията на потребителите за тяхната неприкосновеност. Засегнатите от Heartbleed бяха много, включително интернет компании, банки, производители на смартфони, таблети и още.

 

Apple купи Beats за 3.2 млрд. щатски долара

 

 

В началото на годината стана ясно, че Apple ще закупи най-печелившия производител на слушалки в света Beats в сделка на стойност 3.2 млрд. щатски долара. Чрез тази покупка изпълнителният директор Тим Кук се надява да подобри собствената си стрийминг услуга iTunes Radio и да предложи на потребителите по-качествен звук на техните устройства. Все още чакаме първите плодове от сделката. Друга важна сделка беше тази между Apple и IBM, с която те обещаха много нови иновативни решения за бизнеса.

 

Кибератаката на Sony Pictures Entertainment

По-рано този месец хакерската група GOP (Guardians of Peace) атакува холивудското студио Sony Pictures Entertainment, публикувайки редица конфиденциални документи, включително информация за служители, неиздадени филми като The Interview, данни за заплати и за финансите.

 

CelebGate

На 31 август тази година изтекоха около 200 снимки на топ известни личности от т.нар. “А група”, като по-голямата част от тях са на жени, които са се снимали голи на партита, пред огледалото или до коледната елха. Първоначалният източник на теча е сайтът 4chan, а магията на интернет допринася за бързото им разпространение в социалните мрежи Tumblr, Twitter и Facebook, Imgur и Reddit. Всички изображения са свалени нелегално от облачната услуга на Apple, наречена iCloud, като Тим Кук и компания веднага заявява, че не става дума за хак, а централизирана атака срещу точно определени акаунти, чиито пароли са разбити и, че пробив в системата няма. Скандалът се раздуха до такава степен, че в микроблогинг платформата Twitter най-популярни стават хаштаговете #CelebGate и #TheFappening.

 

 

Устройствата

Очаквайте скоро отделен материал за най-добрите устройства на 2014, но няма как тук да не споменем някои от тях.

Apple Watch е умният часовник, който всички чакаме. Той все още не е достъпен на пазара, но през пролетта на 2015 ще видим дали Apple ще успее да завземе новата продуктова категория така, както го направи преди години Джобс с iPhone.

iPhone 6 Plus е най-неочакваният смартфон на годината. Това е първият фаблет на Apple - категория, която мнозина анализатори смятаха за невъзможна за нея. 

Google Nexus 9 - преди само няколко месеца Google представи новия си таблет, за който спекулираме от две години. Този път компанията работи с HTC в жестоката конкурентна среда, където Apple е водеща.

Oculus Rift - виртуалната реалност се опита да си проправи път към мейнстрийма и Samsung се погрижи това да се случи.

SamsungGalaxy Note Edge е един от най-иновативните продукти на годината, защото има същите характеристики като топ фаблета Note 4, но предлага нещо уникално - извит екран от едната страна.

Няма как да не споменем и устройства като Galaxy S5, iPhone 6, HTC One M8, LG G3, Xperia Z3, Xiaomi, Meizu и много други.

 

Не забравяйте и да прочетете някои от най-забележителните анализи на HiComm:

Ще се съблека и вие ще платите за това

Защо KickStarter има значение

Проклятието на постепенните ъпдейти

Офлайн музиката е мъртва

Планираното остаряване е мит

Силната ръка на Кук и промените в Apple

Свободата да шпионираш

Бета тестването - наркотик, от който не можеш да се откажеш

Футболни стратегии, приложени в бизнеса

Влиянието на медиите върху общественото мнение

Бъдещето принадлежи на невидимите технологии

Китай: пазарът на неограничените възможности

Моят смартфон, моята крепост

Интернет - най-големият враг на диктатурата

Има таблет, няма таблет

Инвазия в спалнята: за смартфоните, съня и още нещо

Хора vs. машини

Uber ме накара да се почувствам част от света

А коя е вашата топ технологична новина?

Тагове: